Pilates

Mitä on Pilates?

Mitä on Pilates? Pilates on Joseph Pilateksen (1880–1967) luoma kehonhallintamenetelmä, jonka tavoitteena on kehittää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta ja ryhtiä vahvistamalla kehon keskialuetta ja syviä tukilihaksia. Kehon liikehallinta lisääntyy voima-, liikkuvuus- ja koordinaatioharjoitteilla. Pilateksen avulla oppii tuntemaan lantion, hartioiden ja vatsakorsetin alueen syvät lihakset.

Pilateksen tavoite on mahdollisimman tasapainoinen, vahva ja kestävä keho ja mieli. Joseph Pilates suunnitteli nimeään kantavan metodin vahvistamaan koko kehoa ja erityisesti myös sydäntä ja keuhkoja. Hyvä verenkierto, syvä hengitys ja keuhkokapasiteetin kasvu, voima ja notkeus sekä terveet luut ja nivelet, parantunut ryhti, tasapaino ja koordinaatio, vahvat vatsalihakset ja voimakas keskivartalo on saavutettavissa säännöllisen harjoittelun avulla. Kuten myös energian ja kestävyyden parantuminen, stressin hallinta sekä erilaisten kipujen hellittäminen ja vammojen ennaltaehkäisy.

Studiolla on sekä modernia pilatesta että klassisen pilateksen tunteja sekä suosittua Terve Selkä -pilatesta. Monipuolinen klassinen Pilates Reformer -laiteharjoittelu soveltuu terveille, hyväkuntoisille ja urheilullisille, jotka haluavat rankan fyysisen ja kokonaisvaltaisen harjoituksen. Opetamme Joen alkuperäisiä liikesarjoja klassisilla siirtymillä liikkeistä toiseen, pilateksen perusperiaatteita unohtamatta. Tarjoamme opetusta eri tasoisille asiakkaille vasta-alkajista edistyneimpiin pilatesharrastajiin.

Varaa paikka tunneille

Matto-Pilates + pienvälineet

Pilates + väline

Pilates I/II + väline on perus/keskitason tunti, jolla edetään alkeistuntia joutuisammin ja käytetään liikkeistä haastavampia progressioita. Pienvälineet kuten pallo, pilatesrengas, kuminauha ja rulla syventävät harjoittelua, linjaavat liikettä ja tuovat lisähaastetta. Liikkeistä tarjotaan aina tarvittaessa myös kevyempi versio, joten se sopii myös aloittelijoille.

Useimmiten tunnilla keskitytään vain yhteen välineeseen kerrallaan. Saman välineen kanssa työskennellään 3–4 viikon periodi. Näin välineisiin ehtii saada tuntumaa ja niitä oppii käyttämään oikein ja hyödyllisesti, oman kehonhallintaa samalla kehittäen.

Pilates + Spiraalistabilaatio

Tällä yhdistelmätunnilla yhdistyy kaksi kehon­hallinta­menetelmää, jotka tukevat hienosti toisiaan ja  lajien hyödyt muodostavat parhaan mahdollisen kombinaation! Tunti aloitetaan matolta pilates­harjoitteiden parissa, monipuolisesti eri lihasryhmiä harjoittaen. Kehoa avataan ja voimistetaan sekä valmistetaan pysty­asennossa tehtäviin harjoituksiin. Tasapaino on yksi ihmisen liikkumis­kyvyn tärkeimpiä ominaisuuksia, siksi tunnilla tehdään aina harjoituksia myös tasapainon parantamiseksi. Apuna hyödynnetään välineitä, joiden avulla kehitetään tietoisuutta kehosta, vakautta ja suunnataan liikettä tai voimistetaan tai helpotetaan harjoittelua.

SPS-metodin liikkeet tehdään pääa­siassa pysty­asennossa vastus­kuminauhoja hyödyntäen. Seisten tehtävät liikkeet ovat tärkeä osa harjoittelua, tavoitteena löytää oikea tapa käyttää kehoa, osaksi jokapäiväistä elämäämme. SPS-harjoitukset kehittävät tasapainoa, kehon linjausten ja ryhdin hahmottamista sekä selän hyvinvointia.

Fysiopilates

Fysiopilates on pilatesharjoittelua johon yhdistyy fysioterapeuttinen osaaminen.

Fysiopilates perustuu Josef Pilateksen kehonhallintamenetelmään jonka tavoitteena on voiman ja liikkuvuuden kehittämninen, hyvä ryhti ja hyvä olo. Tunneilla keskitymme erityisesti keskivartalon lihaskorsettiin kuuluvien lihasten yhteistoiminnan harjottamiseen. Opimme käyttämään kehon lihaksia ja niveliä tasapuolisemmin, jolloin liian aktiiviset lihakset rentoutuvat ja keskivartalon ryhtiä tukevat lihakset vahvistuvat. Toimivan lihaskorsetin avulla koko kehon lihastoiminta sekä vahvistuu että tasapainottuu ja liikkuvuus lisääntyy.

Fysiopilates harjottelulla on mahdollista saavuttaa parempi selän neutraalialueen hallinta, lanneselän tuki sekä parempi lihasten motorinen kontrolli. Nämä ovat keskeisiä tekijöitä esim. selkävaivojen uusitumisen ehkäisyssä.

Tunteja ohjaa aina koulutettu fysioterapeutti. Tunnit sopivat erinomaisesti kehon kuntoutukseen ja säännöllisen oman harjoittelun aloittamiseen esim. fysioterapiahoitojen jälkeen.

Somaattinen venyttely

Rentouttavat ja kehon joustavuutta ja notkeutta parantava harjoitus. Liikkeet ovat selkeitä, tasapainottavia ja tasapainoa lisääviä. Harjoitus sopii kaikille.

Wall Core Pilates

Tunnilla käytetään jooga- ja pilatesseinäkettä, johon kiinnitetään erilaisia välineitä, kuten valjaita, vastuskuminauhoja ja tankoja. Vastus toisaalta tukee liikettä, toisaalta nimensä mukaisesti vastustaa. Näin lihakset voimistuvat ja saat selkeästi tehokkuutta ja uutta näkökulmaa myös mattotunneille. Wall Core Pilates -harjoittelu haastaa kehonhallintaasi, keskivartaloasi ja koordinaatiokykyäsi uudella tavalla. Wall Core Pilates on tehokas ja energisoiva treeni, jolla saa vahvan tuntuman kehoon sekä iloisen mielen.

Tunneille tulevilla on hyvä olla pilateksen perusteet jo hallussa. Akuuteista selkä- tai nivelvaivoista kärsiville sen sijaan tuntityyppiä ei suositella.

Pilates klassinen repertuaari

Pilateksen klassinen repertuaari on alkuperäisiin Joseph Pilatesin oppeihin perustuva harjoitussarja. Se on haasteellinen, matolla tehtävien liikesarjojen kokonaisuus. Joe Pilates dokumentoi yli 500 erilaista liikettä metodiinsa, jolle hän antoi nimen Contrology. Yleisimmin niistä tunnetaan 34 liikkeen mattosarja. Alunperin sarja oli suunniteltu kotiharjoittelua varten.

Tunneille tulevilla on hyvä olla pilateksen perusteet jo hallussa. Akuuteista selkä- tai nivelvaivoista kärsiville sen sijaan tuntityyppiä ei suositella.

Wunda + matto

Wunda-tuolin moderni versio on nimeltään Mve-tuoli. Se on pilateslaitteista pienin, mutta koko repertuariltaan ehkä haastavin. Pilatestuoli on ainutlaatuinen väline tasapainon kehittämiseen ja erityisesti lantion vakauttamisen oppimiseen. Tuolissa on istuin ja poljin, johon tuetaan vartalo joko käsin tai jaloin ja jota liikutetaan aina aktivoiden ensin syvät lihakset kuten muissakin laitteissa.

Tällä tunnilla yhdistetään laitetyöskentely mattoliikkeisiin, jolloin osa ryhmästä tekee harjoituksia vuoroin Mve-tuolilla vuoroin matolla. Pilateslaiteharjoittelussa suositellaan pitämään ohuet, puhtaat sukat jalassa.

Tunneille tulevilla on hyvä olla pilateksen perusteet jo hallussa. Tämä tunti on dynaaminen, II-tason tunti.


Tilaustunnit

Erikseen sovittavina yksityistunteina tai kursseina on mahdollista totruttaa myös muita tuntityyppejä.

Mammapilates

Vahvistava kehonhuoltotunti äideille ennen ja jälkeen synnytyksen. Tunnilla keskitytään lantionpohjan lihasten ja keskivartalon hallintaan, joiden avulla palautuminen raskaudesta ja synnytyksestä helpottuu. Harjoitamme kehon syviä lihaksia, jotka ylläpitävät hyvää ryhtiä, jolloin kuntoutuminen synnytyksen jälkeen on nopeampaa. Hermoston rentouttaminen, rauhoittaminen  sekä sisäisten voimavarojen hyödyntäminen ovat myös tärkeä osa tuntia.

Nuorten pilatestunti

Pilateksen periaatteita noudattava, tehokas ja positiivisen kannustava treenitunti 11–14-vuotiaille nuorille. Tunti sopii kaikille, niin aloittelijalle kuin jo pilatesta ennen harjoitelleelle. Pilates on kasvavaa/muuttuvaa vartaloa vahvistavaa kehonhuoltoa. Säännöllisen harjoittelun tuloksena ryhti paranee ja se antaa itsevarmuutta! Hyvän olon ohessa harjoittelu myös kiinteyttää ja aktivoi vatsan, takapuolen, reisien ja käsivarsien lihaksia. Tulokset näkyvät ja tuntuvat nopeasti – kehosi tuntuu ja näyttää hyvältä!


Pilates  Reformer -laitetunnit

löydät täältä

Historiaa

Pilates-metodin kehittäjä, Joseph Hubertus Pilates oli huomattavasti aikaansa edellä. Hän ymmärsi modernin yhteiskunnan vaikutukset ihmisten terveyteen. Miltei sata vuotta sitten hän jo varoitti modernisaation vaaroista terveydelle. Liika istuminen, modernit keksinnöt, jotka helpottavat elämää tylsistyttäen mielen ja kuluttaen kehoa yksipuolisesti, luonnon saastuminen ja luonnosta vieraantuminen ovat kaikki edelleen uhkanamme aivan kuten Pilates varoitti jo omana aikanaan. Pilates suhtautui miltei pakonomaisesti terveellisen elintavan opettamiseen ihmisille. Hän peräänkuulutti ja jopa vaati ihmisiä ottamaan vastuun omasta hyvinvoinnistaan. Alkuperäinen nimi Pilateksen kehittämälle metodille on kontrologia ja vasta Pilateksen kuoltua 1967 alettiin metodia kutsua hänen nimensä mukaan.

Pilates syntyi 1880-luvulla Saksassa.  Hänen isänsä oli menestyksekäs voimistelija ja äitinsä naturopaatti. Lapsena Pilates itse oli hyvin sairas ja heiveröinen. Hänellä oli mm. astma, riisitautia ja reumaattista kuumetta. Jo hyvin nuorena hän päätti, ettei alistuisi kohtaloonsa sairaana ihmisenä, vaan tekisi kaikkensa tullakseen terveeksi. Hän opetteli itsenäisesti ja menestyksekkäästi mm. hiihtämään, sukeltamaan, voimistelemaan ja nyrkkeilemään.

Pilates saattoi opiskella ihmisen anatomiaa tuntikausia ja opetteli joka ikisen kehon osan ja niiden yhteyden toisiinsa. Hän tutki metsässä eläinten liikkeitä ja ihaili näiden sulavaa ja vaivattoman oloista liikuntaa. Jo teini-iässä hän oli mallina anatomian kursseilla, koska hänen kehostaan kykeni erottamaan lihasten tarkat ääriviivat hänen aktivoidessaan juuri kyseisen lihaksen kehossaan.

Nuorena aikuisena Pilates koulutti mm. poliiseille itsepuolustusta ja liittyi sirkukseen, jossa esiintyi akrobaattina. Vuonna 1912 hän matkusti Englantiin, jossa hänet vangittiin saksan kansalaisuuden vuoksi ensimmäisen maailmansodan puhjettua. Vankina ollessaan hän työskenteli sairaalassa ja kuntoutti potilaita. Tehokkaat tulokset vakuuttivat Pilateksen hänen metodinsa merkityksestä kehonhuollossa.

Kun maailmanlaajuinen influenssa tappoi miljoonia vuonna 1918, huomattiin sairaalassa, ettei kukaan Pilateksen kuntouttamista potilaista edes saanut koko tautia, joka tappoi nuoria ja terveitä ihmisiä ympäri maailman. Tällöin Pilates ymmärsi keksineensä jotain hyvin ainutlaatuista. Palattuaan sodan jälkeen Saksaan oli Saksan armeija halukas värväämään hänet armeijaan kouluttamaan sotilaita, mutta Pilates päätti matkustaa Yhdysvaltoihin. Laivalla hän tapasi tulevan vaimonsa Claran, joka oli lastentarhan­opettaja. Clara kärsi nivelkivuista ja Pilateksen avulla myös Clara kuntoutui ja pääsi kivuistaan eroon. Pilates ja Clara avasivat yhdessä New Yorkiin Manhattanille vuonna 1926 studion, jossa Pilates kuntoutti mm. balettitanssijoita ja näyttelijöitä. Hänen kuntoutettuaan kuuluisia tanssijoita kuten George Ballantine, tuli studiosta hyvin kuuluisa ja kaupungin rikkaimmat kävivät studiolla kuntouttamassa itseään Pilateksen laitteilla.

Pilates opetti studiollaan aina 1960-luvun puoliväliin asti kunnes kuoli 83-vuotiaana. Pilateksen vaimo Clara jatkoi ohjausta yhdessä Romana Kryzanowskan kanssa. The Pilates Center, Boulderissa, Coloradossa on yksi harvoista opinahjoista, jossa voi opiskella Pilateksen klassista, alkuperäisiin oppeihin perustuvaa muotoa. Valtaosa ohjaajia kouluttavista oppilaitoksista opettaa Pilateksen modernia tulkintaa, joka poikkeaa klassisesta Pilateksesta riippuen oppilaitoksesta ja ohjaajasta. Moni koulu kehuu parantaneensa metodia nyky-yhteiskunnan ja modernin ihmisen tarpeita paremmin vastaamaan, mikä valitettavasti osoittaa ettei alkuperäisestä Pilates-metodista ole tarvittavaa tietotaitoa.