Jooga

Harmoniaa ja tasapainoa

Joogaharjoituksessa tehdään tietoisesti hengittäen yksittäisiä asentoja ja asentosarjoja, jotka vahvistavat ja venyttävät lihaksia ja sidekudoksia, parantavat liikkuvuutta ja koordinaatiota, tasapainottavat elintoimintoja ja kehittävät tiedostavaa läsnäolon taitoa. Oma keho ja liikkuminen tulevat tutuiksi, ja keho oppii käyttämään itseään taloudellisesti, voimavarojaan tuhlaamatta. Kehon harjoitukset toisaalta valpastuttavat ja virkistävät ja toisaalta avartavat ja tyynnyttävät mieltä. Joogaharjoitus päättyy ohjattuun rentoutukseen.

Harjoitukset sopivat kaikille ja opettavat, kuinka kehon ja mielen tilat ovat kytköksissä toisiinsa ja kulloiseenkin tilanteeseen. Elämänlaatu paranee, kun positiiviset elämykset ja oivallukset itsestä lisääntyvät ja eheyden ja harmonian tunne täyttää koko olemuksen.

Lempeät tunnit

Terve Selkä -jooga + seinäke

Terve selkä -joogatunneilla parannetaan selkärangan liikkuvuutta. Tunti sopii sekä alaselkä­vaivoista että niska-hartiaseudun jäykkyydestä kärsiville ja lievittää selän kiputiloja. Tunneilla käytetään joko joogaseinää tai muita apuvälineitä helpottamaan ja poistamaan jännitystä ja auttamaan selkää oikeisiin asentoihin. Joogaseinän avulla teemme tilaa nikamien väliin selkää pidentäen, rentoutamme selkää ja selän lihaksia ja parannamme verenkiertoa jäykistyneillä alueilla.

Yoga Wall – seinäkejooga

Tunti sopii kaikille jotka haluavat kokea seinäkeharjoittelun parantavat ja hoitavat hyödyt. Köysiä käyttämällä pystytään työskentelemään monipuolisesti – syventäen seisovia asentoja, kiertoja, taaksetaivutuksia, lantion avauksia sekä erityisesti inversioita, ylösalaisin asentoja. Koska olet juuri niin nuori tai vanha kuin mitä selkärankasi on liikkuva, seinäkejooga auttaa pidentämään ja keventämään selkärankaa sekä voimaan paremmin. Koska tunnilla tehdään monia asentoja pää alaspäin, tätä tunti ei suositella jos sinulla on korkea verenpaine (edes lääkityksen kanssa), närästystä, lähiaikoina tehty silmäleikkaus (6 kk), viherkaihi, silmänpainetta tai kuukautiset. Jos olet loukannut selkäsi vakavasti, tiedustele ennakkoon opettajalta tuntityypin sopivuudesta.

Hatha (soft)

Tämä lempeä joogatunti sopivat kaikille. Tunnilla perehdytään joogaa-asanoihin yksinkertaisilla ja rauhallisilla liikkeillä, parannetaan tasapainoa, vahvistetaan lihaksia ja hoidetaan koko kehoa. Harjoituksessa huomioidaan jokaisen omat tarpeet, terveys ja jaksaminen.

Hatha Flow (soft)

Rauhallisesti virtaava joogaharjoitus, joka sopii kaikille.

Yin & Yang (soft)

Elämä on täynnä vastakohtia. Vastakohdat vahvistavat ja tasapainottavat toisiaan. Myös joogassa näiden kahden vastakkaisen energian kohtaaminen luo harmoniaa sekä keholle että mielelle. Hatha-jooga tulee sanskritin kielisistä sanoista Ha = Aurinko ja Tha = Kuu. Auringon energia on aktiivista, ulospäin suuntautuvaa, kuun taas passiivista ja sisäänpäin kääntyvää energiaa. Yin&Yang-jooga sekoittaa nämä kaksi energiaa, luoden asanaharjoituksen avulla voimaa ja notkeutta sekä rauhoittamalla kehoa ja mieltä erilaisten rentouttavien tekniikoiden avulla. Näin saavutamme terveen kehon sekä rauhallisen ja tasapainoisen mielen.

Vinyasa Slow (soft)

Vinyasa Slow on J. Brownin kehittämä terapeuttinen joogaharjoitus, jossa hengitys ja rauhallinen Vinyasa toteutuu. Pehmeää, hengityskeskeistä joogaa, joka mukautuu joustavasti yksilön tarpeisiin. Tunti sopii kaikille.

Rentout­tavat &
medita­tiiviset tunnit

Yinjooga (soft)

Lihasten aktiivi­työskentelyn vastapainoksi voimavarat palauttava harjoitus. Asennot tehdään passiivisesti tukien avulla tietoisesti hengittäen ja painovoimalle antautuen, ja niissä viivytään liikkumatta useiden minuuttien ajan. Syvävenyttää, stimuloi sidekudoksia, tyynnyttää hermostoa ja opettaa hyväksyvää läsnäolon taitoa.

Restora­tiivinen jooga

Restoratiivinen jooga on palauttavaa, tasapainottavaa ja avaavaa. Asanoissa  käytetään paljon apuvälineitä ja niissä viivytään pitkään. Tunnelma on meditatiivinen, rentouttava ja rauhoittava.

Dynaamiset tunnit

Bikram Yoga (hot)

Tunti on dynaaminen, 26:n asanan ja kahden Pranayama-hengitysharjoituksen voimajoogatunti. Sarjan on kehittänyt Bikram Choudhuryn.

Harjoitus on aina sama, ­sanallisesti ohjattu joogatunti, jossa asanat toistetaan aina kahdesti. Sarja haastaa ja samalla kehittää vahvuutta, tasapainoa ja joustavuutta, mutta myös energisoi ja poistaa stressiä ja lihasjumeja.

Bikyasa Power Yoga (hot)

Bikyasa Flow on moderni evoluutio joogasta, jossa on vaikutuksia sekä Bikram- että Vinyasa Flow -joogasta. Voimakas ja monipuolinen harjoitus käy läpi koko kehon tuoden lisää voimaa ja liikkuvuutta keski­vartaloon, notkeutta ja kestävyyttä jalkoihin sekä kiinnittää huomion oikeanlaisen hengittämisen tärkeyteen. Yhdistämällä terveyttä edistävä lämpö, Flown tanssinomainen liike, hiljaiset tasapaino­­harjoitukset ja musiikki, Bikyasa Power Yoga antaa voimakkaan ja energisen tunteen harjoituksen jälkeen.

Tunti on suu­sanallisesti ohjattu joogatunti (liikkeitä ei näytetä). Keskittyessäsi kuuntelemaan selkeitä ohjeita kehität samalla omia taitojasi ja harjoitustasi. Tarkan ohjauksen ansiosta Bikyasa Power Yoga sopii niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin joogeille. Bikyasa Power Yoga on hotjooga­tunti joka tehdään 35–40 asteen lämmössä – ota mukaan vesipullo ja käsipyyhe.

Hotjooga (hot)

Dynaaminen Hatha- tai Vinyasa Flow (hot) -joogaharjoitus tehdään omaa kehonlämpöä korkeammassa lämpötilassa (+38–40°). Kuumassa tehty harjoitus kiihdyttää voimakkaasti aineenvaihduntaa ja runsaan hikoilun takia kehon nesteytys on erittäin tärkeätä. Juo runsaasti vettä päivän aikana ennen harjoitusta ja tuo tunnille myös oma pyyhe ja vesipullo.

Hot Yogan on kehittänyt Kaliforniassa intialainen Bikram Chhoudhury.

Iyengarjooga /
Hathajoogaa Iyengarin tyyliin

Asanaharjoituksessa keskitytään kehon linjauksiin mahdollisimman huolellisesti ja täsmällisesti. Tavoitteena on kehon ja mielen tunteminen ja yksilöllisyyden korostaminen.

Sertifioidut Iyengarjoogaopettajat opiskelevat pitkään ja vasta Level 1 ja 2 -tason suorittaneet ohjaajat saavat Iyengarjoogaopettajan sertifikaatin. Suomessa opetusta antaa Iyengar Joogakeskus Helsinki/Studio Yama. Iyengarjooga noudattaa B. K. S Iyengarin metodia.

Vinyasa Flow (hot tai soft)

Asentojen linjaukseen perustuva, virtaavasti etenevä harjoitus. Kehittää peruskuntoa, liikkuvuutta ja hengityksen ja liikkeen rytmistä koordinaatiota. Harjoitus voidaan tehdä musiikin tahdissa.

Kuumassa (hot) tehty harjoitus kiihdyttää voimakkaasti aineenvaihduntaa ja runsaan hikoilun takia kehon nesteytys on erittäin tärkeätä. Juo runsaasti vettä päivän aikana ennen harjoitusta ja tuo tunnille myös oma pyyhe ja vesipullo.

Tilaustunnit

Erikseen sovittavina yksityistunteina tai kursseina on mahdollista toteuttaa myös muita tuntityyppejä.

Kundaliinijooga

Kundaliinijoogaa kutsutaan  tietoisuuden joogaksi. Kundaliini­joogan tekniikat puhdistavat, rauhoittavat, avaavat ja vahvistavat kehoa, ja erityisesti hermostoa. Rauhas­toiminta tasa­painottuu (chakrat), intuitio aktivoituu sekä mielen kontrollointi helpottuu – kundaliini­jooga opettaa elämään tietoisesti tässä hetkessä.

Tunti sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta. Harjoituksessa yhdistyvät Hathajoogan fyysisyys, hengitys­harjoitukset, meditaatiot, mantrat, mudrat, vartalon lukot sekä rentoutuminen sopivaksi kokonaisuudeksi. Kundaliinijoogan liikesarjoja kutsutaan kriyoiksi.

Kundaliinijooga säilyi salattuna joogaperinteenä Intian ylhäisön keskuudessa aina vuoteen 1969 saakka. Vasta silloin intialainen kundaliinijoogan mestari ja opettaja Yogi Bhajan toi opetukset avoimesti länsimaisten ihmisten keskuuteen. Hän opetti ensin Yhdysvalloissa ja myöhemmin ympäri maailmaa.

Nuorten joogatunti

Tunti sopii 11–14-vuotiaille nuorille. Harjoitus koostuu joogaliikkeistä, jotka parantavat koordinaatiota ja keskittymiskykyä, vahvistavat lihaskuntoa, lisäävät liikkuvuutta, rentouttavat ja ohjaavat oman kehon hallintaan ja itsetuntemukseen. Harjoitus tehdään lempeässä infrapunalämmössä, joka vaikuttaa myönteisesti hormonitasapainoon ja iho-ongelmiin, edistää verenkiertoa ja kuonan poistumista ja tasapainottaa kehon puolustusjärjestelmää. Rentoutus, hengitys- ja meditaatioharjoituksien avulla opitaan myös syvärentoutumaan, päästämään irti  jännityksistä ja kireyksistä.

Joogaa senioreille

Ikääntyville suunnattu harjoitus, jossa tehdään kevyitä ja lempeitä liikkeitä apuvälineiden avulla. Harjoitus vahvistaa lihaskuntoa, edistää liikkuvuutta, kehittää tasapainoa ja auttaa ylläpitämään hyvää ryhtiä. Harjoituksen myötä koko keho saa elinvoimaa, keho ja mieli rauhoittuvat ja unen laatu paranee.