Kuukauden asana

Tee joogavuodestasi mielenkiintoisempi ja syvenny omassa harjoituksessasi joka kuukausi syvällisemmin yhteen asanaan ja sen eri variaatioihin.

Tammikuu – Ustrasana

Aloita uusi vuosi Ustrasanalla, voimakkaalla taaksetaivutuksella (kuva yllä). Ustrasana eli ”kameli” avaa koko kehon etuosan, etenkin sydämen ja kurkun chakrat, antaen meille rohkeutta, luovaa energiaa sekä kykyä rakastaa ja tuntea empatiaa.

Keskity tammikuussa harjoituksessasi taakse­taivutuksiin ja erityisesti Ustrasanaan ja valmentaviin liikkeisiin.

Helmikuu – Anjaneyasana

Helmikuun kuukauden asana, Anjaneya (kuva yllä), on kaiken tasoisille joogaajille sopiva lonkan avaus.

Joogafilosofiassa lonkan sanotaan olevan tunteiden kaatopaikka, mihin kerääntyy kokemiemme traumojen ja käsittelemättömien tunnetilojen jäännökset. Anjaney­asana avaa lonkan alueen hellästi ja auttaa meitä päästämään irti. Asanan avulla opimme myös luopumaan epäterveellisestä kontrollin tarpeesta, antaa elämän virran vain viedä. Luottamaalla intuitioon ja ympäristön antamiin merkkeihin, löydämme oman polkumme ja saavutamme tavoitteemme helpommin, ilman väkisin vääntämistä ja pakottamista.

Lantion alue on myös toisen chakran, svadisthanachakran, koti. Chakran energia keskittyy tunteisiin, intohimoon, luovuuteen yhteyden löytämiseen, seksuaalisuuteen ja hedelmällisyyteen. Chakran ollessa avoin pystymme olemaan läsnä kehossamme ja elämään jokaisen hetken sellaisena kuin se meille avautuu. Lisäksi intohimo ja luova energia löytävät tiensä.

Tunne-elämän ja toisen chakran tasapainon lisäksi Anjaneya jatkaa tammikuun Ustrasanan harjoitusta lähimmäisen rakkauden löytämisestä lempeän taakse taivutuksen ja sydämen chakran avauksen kautta.

Maaliskuu – Virabhadrasana II

Maaliskuun asana, Virabhadrasana II (kuva yllä), vie rauhan, hiljaisuuden ja lempeyden tielle. On ehkä hiukan paradoksaalista, että harjoitus joka opettaa ahimsaa, väkivallattomuutta, sisältää kolme erilaista soturiasanaa. Soturiasana onkin vartauskuva meidän sisäisestä soturista, jonka tehtävä on päästää irti mielen myllerryksistä ja löytää viisaus toimia joka hetkessä totuuden mukaisesti ja rehellisesti.

Moni meistä taistelee voimakkaassa soturiasanassa; kulmat kurtistuvat, lihakset jännittyvät liikaa, hartiat nousevat kohti korvia ja ilme pysyy soturimaisen tiukkana. Soturin haasteena onkin löytää asanasta rauha ja hiljaisuus, niin että vaikka kehossa ja ympäristössä tapahtuisi mitä tahansa, on asanassa helppo olla.

Kun onnistuu löytämään voimakkaassakin asanassa rauhallisen olon, on löytänyt sisäisen hiljaisuuden ja joogaoppien ytimen. Tämän hiljaisuuden kautta löydämme oikean tavan toimia ja saamme rohkeutta toteuttaa itseämme rehellisesti ja päättäväisyydellä.

Huhtikuu – Marichyasana C

Kevät on uudistumisen, puhdistautumisen ja ”uudelleensyntymisen” aikaa. Joogan avulla voi päästää irti talvesta ja luoda tilaa uudelle, sekä tehdä kehon ja mielen kevätsiivouksen. Kiertävät asanat sopivat kevääseen erittäin hyvin niiden kehoa puhdistavien ja mieltä tasapainottavien ominaisuuksien vuoksi.

Marichyasana C (kuva yllä) vahvistaa pranaa koko vatsan alueella. Ruoansulatus vahvistuu ja tasapainottuu, mikä auttaa meitä ”siivoamaan” talven raskaamman ja lämmittävän ruokavalion jäljet. Marichyasana tasapainottaa myös munuaisia, sekä helpottaa kuukautiskierron sivuoireita.

Marichyasanaa harjoittaessa myös mieli kirkastuu, ja kyky ratkoa ongelmia vahvistuu. Kolmas chakra, meidän voimachakramme, sijaitsee juuri vatsan alueella. Kiertävät asanat antavat voimaa kohdata uusi ja tuleva rohkein, mutta rauhallisin, mielin.

Rinta rottingilla ja mieli (sekä keho) kirkkaana kohti aurinkoista kevättä!

Toukokuu – Setu bandha sarvangasana

Kevään edetessä on otollinen aika kehon lempeään avaukseen sekä syvempään puhdistautumiseen. Setu Bandha Sarvangasana (kuva yllä) on kaiken ”tasoisille” joogaajille sopiva asana, joka valmistaa meidät sydän chakran avaukseen, sekä auttaa juurtumaan paremmin elämään hetkessä.

Setu Bandha Sarvangasana antaa keholle ja mielelle positiivisen ”energiabuustin” ja auttaa stressin iskiessä päälle näkemään asiat kirkkaasti sekä toimimaan johdon­mukaisesti. Asana myös tasa­painoittaa ruoan­sulatusta, ja onkin hyvä pari huhtikuun Marichyasanalle.

Kesäkuu – Sirsasana

Kesä on vahvistumisen aikaa! Sirsasana, päälläseisonta, (kuva yllä) haastaa koko kehon vahvistumaan ja mielen kirkastumaan. Kun katselee elämää silloin tällöin ylösalaisin, voikin nähdä asiat yhtäkkiä ihan uudelta kantilta. Päälläseisonta auttaa rauhoittamaan mielen myllerrykset ja tämä ihmeasana tuo sekä luovaa energiaa, että levolliset yöunet.

Asana antaa meille myös rohkeutta kohdata pelkomme ja päästä niistä yli.

Heinäkuu – Paschimottanasana

Alkuvuoden kuukauden asanat keskittyivät enimmäkseen kehon, etenkin sydämen, avaamiseen. Heinäkuussa otetaan hetki aikaa itselle taipumalla eteenpäin. (kuva yllä)

Eteentaivutukset ovat itsetutkiskelun ja reflektion asanoita. Kevään kiertojen, kehon puhdistuksen ja kesäkuun uusien näkökulmien etsimisen jälkeen on hyvä hetkeksi pysähtyä vallitsevaan hetkeen ja antaa itselleen hetki kääntää katse sisäänpäin.

Takareisien ja selän venytyksen lisäksi Paschimottanasana tasapainoittaa ruoansulatusta, parantaa keskittymiskykyä sekä rauhoittaa voimakeskustamme, manipura-chakraa.

Paschimottanasanassa on tärkeintä opetella päästämään irti. Kun päästää irti asanaharjoituksen tavoitteista, siitä miltä uskoo päämäärän näyttävän, oppii elämään hetkessä ja nauttimaan asanan jokaisesta vaiheesta.

Elokuu – Virabadhrasana III

Koko kehoa vahvistava ja rohkeutta antava Virabadhrasana III valmistaa vuodenaikojen vaihtumiseen. (kuva yllä) Alkukesän vaalean vihreä luonto tummuu ja jaakon kylmän kiven myötä vesi ja ilma alkavat pikkuhiljaa viiletä. Tässä vaiheessa on hyvä vahvistaa omaa harjoitusta, löytää soturin peloton mieli ja tasapaino.

Asanan kautta pääsemme juurtumaan takaisin arkeen lomien jälkeen ja saamme mielen lujuutta lähteä kohti uusia haasteita.

Mielen tasapainon lisäksi, Virabadhra III tuo ihan koko kehoon voimaa, vahvistaa hengityselimiä sekä luo hellästi tilaa takareisiin ja alaselkään.

Syyskuu – Eka Pada Rajakapotasana

Syksy on vata doshan aikaa. Ayurvedan mukaan on olemassa kolme erilaista doshaa, eli energiaa. Meissä kaikissa on kaikki kolme aina läsnä, vaikkakin yksi tai kaksi ovat yleensä dominoivia. Liian suuri epätasapaino doshien välillä johtaa erilaisiin sairauksiin. Myös jokaisella vuodenajalla on dominoiva energia, ja syksyllä vata dosha on koholla. Vata dosha halltisee ja määrittää kehon liikettä, hermostoa ja ”jätteen käsittelyä”. Liiallinen vata energia johtaa levottomuuteen, juurettomuuteen ja ruoansulatuksen sekä alaselän vaivoihin.

Syksyn harjoituksessa vata doshan tasapainoittaminen on tärkeintä, ja yksinkertaisin keino siihen on uuden, mielekkään, rutiinin löytäminen. Pyri tekemään harjoitus joka päivä samaan aikaan, ja avaa keho rauhallisin liikkein. Keskity asanoihin, jotka vaikuttavat keuhkoihin ja ruoansulatus­järjestelmään. Taakse­taivutukset avaavat keuhkot vastaanottamaan raikasta syys­tuulta! Muista lämmitellä pienemmillä taivutuksilla ennen eka pada rajakapotasanaa ja rauhoitella keho ja mieli muutamalla kierrolla sen jälkeen.

Syyskuun asana, Eka Pada Rajakapotasana (kuva yllä),  jatkaa sydänchakran ja rohkeuden teemaa. Sydämen avauksilla luot tilaa rakkaudelle elämässäsi ja löydät rohkeutta toteuttaa itseäsi, omaa ”kutsumustasi”.

Lokakuu – Adho Mukha Svanasana

Lokakuun asana, alaspäin katsova koira (kuva yllä), on modernin joogaharjoituksen klassikko. Ja syystä!
Yksinkertaiselta tuntuva asana venyttää ja virkistää koko kehon. Hellästi herättävä venytys kannattaakin tehdä myös aamuisin heti herättyä pienin, tutkiskelevin liikkein. Voit myös ottaa mallia koiraystäviltämme ja yhdistää alaspäin ja ylöspäin katsovan koiran koko kehon herättäväksi aamuvenytykseksi. Muuta ei tarvitakaan!

Tämän lisäksi Adho Mukha Svanasana on ensimmäinen askel kohti inversioita. Asanassa saa katseltua maailmaa ylös alaisin turvallisin mielin ennen käsillä- tai päälläseisontaa. Kaiken asteiset inversiot ovat loistavia itsetunnon buustauksia! Asana antaa myös sydämelle lepohetken ja vilkastuttaa aivotoimintaa.

Marraskuu – Parvirtta Parsvakonasana

Ennen keskitalvelle suositeltavaa restoratiivista harjoitusta on marraskuu hyvää aikaa voimakkaammille kierroille. Marraskuun pimeyttä tasapainottamaan on hyvä ottaa pelottomuuteen ja oman arvon tuntemiseen pyrkivä harjoitus. Rohkeus ja voima ovat kolmannen chakran ’tehtäviä’, joten marraskuussa keskitytään harjoitukseen, joka vahvistaa manipura-chakraa.

Chakran ollessa avoin olet kykenevä tuntemaan oman arvosi ilman ulkopuolista hyväksyntää. Osaat pitää huolen siitä, että omatkin tarpeet täyttyvät sekä lähestyt uusia haasteita pelottomin, levollisin mielin ilman epäonnistumisen pelkoa. Manipura-chakralle sopivia asanoita ovat voimakkaat kierrot ja keskivartaloa vahvistavat tai stimuloivat asanat.

Parivrtta Parsvakonasana (kuva yllä) on kierroista yksi voimakkaimpia, ja rohkeuden etsimiseen sopiva asana. Lisäksi asana vahvistaa ruoansulatusta, helpottaa sitkeämpääkin ummetusta, venyttää ihanasti selkärankaa ja avaa rintake

Joulukuu – Sarvangasana

Talvi on sisäänpäin kääntymisen ja itsetutkiskelun, ikään kuin symbolisen talviunen aikaa. Talvi antaa luonnolle aikaa rauhoittua, pitää huolta itsestään,  ja valmistautua kevään uusiutumisen aikaan.

Restoratiivinne ja rauhallinen asanaharjoitus on suositeltavaa tasapainoittamaan dynaamista harjoitusta. Joulukuun harjoitukseen olisi hyvä liittää kulunutta vuotta tutkiskeleva intentio ja pohtia mitä haluaa kantaa vanhasta vuodesta uuden puolelle, ja minkä jättää taakseen.

Sarvangasanahartiaseisonta (kuva yllä), on loistava asana juuri rauhoittumista varten sillä se melkeinpä automaattisesti kääntää katseen sisään ja antaa tilaisuuden rauhoittua, etenkin dynaamisen harjoituksen lopuksi.

Lisäksi sarvangasana päivässä pitää flunssan loitolla vilkastuttamalla imunesteiden ja veren kiertoa imusolmukkeissa.