Matka, joka muutti koko perheen elämän

En ollut koskaan elämässäni kiinnittänyt huomiota tuote­selosteisiin tai siihen, mitä jokin ruoka tai tuote sisältää. Ei ollut tarvinnut. Tai niin olin luullut, kertoo pääkaupunkiseudulla asuva perheenäiti Marion.

”Täytin tammikuussa 40 vuotta. Hennon ruumiinrakenteeni vuoksi minun ei ollut siihen asti juuri tarvinnut miettiä, mitä syön. Ihmiset luulivat, että elin terveellisesti, mutta ei se aina pitänyt paikkaansa.

Olin kuitenkin alkanut miettiä, että halusin lisää energiaa ja voimia jaksaakseni paremmin. Olin myöskin havahtunut siihen, että elimistöni oli pienessä sokerikoukussa. En syönyt kerralla paljon makeaa mutta en koskaan kieltäytynyt herkuista, kun niitä oli tarjolla. Söin karkkia ja laitoin sokeria kahviin ja teehen. En ajatellut, että sokeria on kaikkialla, ruisleivässäkin.

Kun kuulin Studio Yinin jooga- ja Pilates-studiolla The LifeCo -detox-matkasta Phuketiin, ensimmäinen ajatukseni oli: siellä voisin keskittyä hetken itseeni ja hyvinvointiini ja tutkia ruoka­valiotani. Meillä on kolme pientä lasta, ja arkeni on todella hektinen. Tarvitsin viikon rauhan, jotta voisin hoitaa itseäni. Tärkein tavoitteeni oli kuitenkin päästä sokerista eroon.

Varasin matkan. Sain kaksi viikkoa ennen lähtöä hyvät ohjeet, kuinka valmistautua detoxiin. Olin ajatellut, että punaisen lihan pois jättäminen olisi minulle mahdotonta, mutta sen jätin ensin. Päätin myös uteliaana ihmisenä katsoa, mitä tapahtuisi, jos pudottaisin pois ruokavaliostani myös maitotuotteet ja viljat. Tuntuisiko se missään? Aloin syödä enemmän vihanneksia ja hedelmiä.

Sokerin vieroitusoireet tuntuivat jo kotona, ja teki mieli iltaisin avata karkkikaappi. Mutta en taipunut, vaan tein itselleni viher­smoothien. Täytin tehosekoittimen lehtikaalilla, inkiväärillä, sellerillä, kurkulla ja vihreällä omenalla.

Wellbeing ja Detox joogaloma

Kohti parempaa vointia – 30 päivän smoothiekuuri

Perillä huomasin nopeasti, että kyseessä ei ollut mikään ”perusresortti”. Suurin osa ei edes tiedä, että Phuketissa on järvi, mutta The LifeCo -keskus sijaitsee pienen järven rannalla, hiljaisella alueella paikallisten asuntojen lähellä. Paikan rauhallisuus ja luonnon kauneus oli todella käsin kosketeltavaa. Minulle oli tärkeää, että keskus oli esteettisesti kaunis. Iloitsin siitäkin, että huoneet olivat käytännön­läheiset: paljon laskutilaa, ei turhia nojatuoleja. Parveke oli kutsuva, sinne teki mieli mennä istumaan ja rauhoittumaan.

Henkilökunta oli erittäin vieraanvaraista ja auttavaista. Pääsin lääkärin vastaanotolle. Hänelle puhuessani ymmärsin, että olin vähätellyt terveyteni tilaa ja kaunistellut oireita, joista kehoni oli yrittänyt kertoa vuosia. Olin sanonut itselleni, että minulla on ”herkkä vatsa”, vaikka tosiasiassa oireeni kertoivat, että ravinto, jota söin, ei antanut minulle riittävästi niitä ravintoaineita, joita tarvitsin.

The LifeCon lääkäri lohdutti kuitenkin, että oli hyvä, kun halusin nyt kiinnittää huomioni ruoka­valioon. Hän määräsi minut 30 päivän smoothie­kuurille, mikä tarkoitti sitä, että jatkaisin viherjuomien juomista myös kotona matkan jälkeen. Tarkoituksena oli puhdistaa elimistöni ja palauttaa sen normaali toimintakyky. Joisin viher- ja hedelmäsmootheja 4–5 litraa päivässä.

En halunnut laihtua kovasti, mutta lääkäri rauhoitteli, että vaikka aluksi paino putoaisi muutaman kilon, kilot palautuisivat kyllä. Aloitin Phuketissa master detoxin eli mehuruokavalion. Luotin siihen, että asiantuntijat tiesivät, mitä tekivät. Minun ei tarvinnut katsoa kelloa eikä pitää huolta siitä, milloin mitäkin mehua joisin. Mehut tuotiin minulle täsmällisesti, ja minut löydettiin oikeaan kellonaikaan vaikka puutarhasta. Ei tarvinnut huolehtia mistään. Vaikka join pelkkiä nesteitä, missään vaiheessa minulle ei tullut nälkä. Makeanhimoni talttui ja makuaisti muuttui todella tarkaksi.

Minulle oli aikaisemmin tehty laktoosi-intoleranssi- ja keliakia­testit, joiden mukaan minulla ei ollut kumpaakaan. Mutta kun jätin maitotuotteet ja viljatuotteet kuitenkin pois, huomasin muutoksen. Minulla ei ollut enää turvotusta vatsan seudulla ja myös vatsakrampit olivat poissa.

The LifeCo -keskus on paikka, jossa olisi voinut ”hiihdellä” aamutakissa koko viikon, jos olisi halunnut. Olen aina ollut varsinainen vilukissa ja nautin siitä, että Phuketissa oli lämmin. Ei haitannut, vaikka välillä satoi. Kävin joogaharjoituksissa kaksi kertaa päivässä. Olen harjoittanut rauhallista ja venyttelevää yinjoogaa nelisen vuotta, kerran viikossa. Oli ihanaa, kun oli aikaa itselle.

Kävin joka päivä puolentoista tunnin kokovartalo­hieronnassa. Istuin höyry­huoneessa ja saunassa. The LifeCo -keskuksessa pidettiin myös pitkin viikkoa kiinnostavia luentoja ja ruoanlaitto-workshopeja. Sain tietoa terveellisistä elämäntavoista ja ravinnon merkityksestä. Saimme reseptit mukaan kotiin.

Ruokaremontti jatkuu kotona

Matkan jälkeen jatkoin smoothie­ruokavaliota kotona. Se tuntui aluksi kiireisen lapsiperhe­rumban keskellä haasteelliselta, mutta mieheni auttoi ja teki smoothieja meille molemmille. Hänkin kiinnostui uudesta ruoka­valiostani. Tein aamuisin parin litran annoksen vihers­moothiea ja vein töihin pienen teho­sekoittimen, jolla pyöräytin lounas­smoothien. Haasteellisinta oli valmistaa lapsille ruokaa, sillä ruoan tuoksu houkutteli. Mutta olin utelias ja halusin jatkaa.

Yli kuukauden jälkeen en halunnut palata vanhaan. Aloin syödä vähitellen kiinteää ruokaa, mutta en enää syönyt lisättyä sokeria enkä maitotuotteita. Punainen liha jäi, ja viljatuotteiden syöntiä vähensin. Syömisen jälkeen ei ollut enää ”ähky” olo. En enää tarvinnut päiväunia ruoan jälkeen. En enää myöskään sano, että olen herkkävatsainen vaan ymmärrän, että tietynlainen ruokavalio ei sovi minulle.  Nyt vihersmoothiet ovat osa säännöllistä ruokavaliotani ja pidän energisestä olosta, jonka puhdas ja terveellinen ruokavalio saa aikaan.

Detox-matka oli minulle henkilökohtainen kokemus, jota en täysin kykene selittämään ulkopuolisille. Olin tiennyt asioista, joista minulle kerrottiin, mutta vasta paikan päällä pysähdyin ja kysyin itseltäni, miksi en silti ollut kuunnellut elimistöäni. Miksi olin vain puuskuttanut eteenpäin?

Matka muutti koko perheen elämää, sillä pienten lasten vanhempana minulla on mahdollisuus nyt miettiä, millaisen ”ravitsemuksellisen perinnön” lapsille annan. Emme ole käyneet pika­ruoka­­paikoissa, vaikka olisi kuinka kiire. En enää keksi tekosyitä sille, etten ehtisi tarjota heille laadukasta ruokaa. Valitsen tarkemmin ruoka-aineet, jotka kotiini ostan.

Ihmiset toivovat usein, että voi kun voisi elää terveenä mahdollisimman pitkään ja vanheta kauniisti. Vaikka terveyteen liittyy monia tekijöitä, joihin ei voi aina edes itse vaikuttaa, uskon, että ainakin pienen vaikutuksen voin tehdä itse syömällä terveellisesti ja pitämällä huolta kehostani.”

Lue lisää Phuket Well-being & Detox -joogalomasta