Matka, joka muutti koko perheen elämän

En ollut koskaan elämässäni kiinnittänyt huomiota tuote­selosteisiin tai siihen, mitä jokin ruoka tai tuote sisältää. Ei ollut tarvinnut. Tai niin olin luullut, kertoo pääkaupunkiseudulla asuva perheenäiti Marion.

”T√§ytin tammikuussa 40 vuotta. Hennon ruumiinrakenteeni vuoksi minun ei ollut siihen asti juuri tarvinnut mietti√§, mit√§ sy√∂n. Ihmiset luulivat, ett√§ elin terveellisesti, mutta ei se aina pit√§nyt paikkaansa.

Olin kuitenkin alkanut miettiä, että halusin lisää energiaa ja voimia jaksaakseni paremmin. Olin myöskin havahtunut siihen, että elimistöni oli pienessä sokerikoukussa. En syönyt kerralla paljon makeaa mutta en koskaan kieltäytynyt herkuista, kun niitä oli tarjolla. Söin karkkia ja laitoin sokeria kahviin ja teehen. En ajatellut, että sokeria on kaikkialla, ruisleivässäkin.

Kun kuulin Studio Yinin jooga- ja Pilates-studiolla The LifeCo -detox-matkasta Phuketiin, ensimmäinen ajatukseni oli: siellä voisin keskittyä hetken itseeni ja hyvinvointiini ja tutkia ruoka­valiotani. Meillä on kolme pientä lasta, ja arkeni on todella hektinen. Tarvitsin viikon rauhan, jotta voisin hoitaa itseäni. Tärkein tavoitteeni oli kuitenkin päästä sokerista eroon.

Varasin matkan. Sain kaksi viikkoa ennen lähtöä hyvät ohjeet, kuinka valmistautua detoxiin. Olin ajatellut, että punaisen lihan pois jättäminen olisi minulle mahdotonta, mutta sen jätin ensin. Päätin myös uteliaana ihmisenä katsoa, mitä tapahtuisi, jos pudottaisin pois ruokavaliostani myös maitotuotteet ja viljat. Tuntuisiko se missään? Aloin syödä enemmän vihanneksia ja hedelmiä.

Sokerin vieroitusoireet tuntuivat jo kotona, ja teki mieli iltaisin avata karkkikaappi. Mutta en taipunut, vaan tein itselleni viher­smoothien. Täytin tehosekoittimen lehtikaalilla, inkiväärillä, sellerillä, kurkulla ja vihreällä omenalla.

Wellbeing ja Detox joogaloma

Kohti parempaa vointia ‚Äst30 p√§iv√§n smoothiekuuri

Perill√§ huomasin nopeasti, ett√§ kyseess√§ ei ollut mik√§√§n ”perusresortti”. Suurin osa ei edes tied√§, ett√§ Phuketissa on j√§rvi, mutta The LifeCo -keskus sijaitsee pienen j√§rven rannalla, hiljaisella alueella paikallisten asuntojen l√§hell√§. Paikan rauhallisuus ja luonnon kauneus oli todella k√§sin kosketeltavaa.¬†Minulle oli t√§rke√§√§, ett√§ keskus oli esteettisesti kaunis. Iloitsin siit√§kin, ett√§ huoneet olivat k√§yt√§nn√∂n¬≠l√§heiset: paljon laskutilaa, ei turhia nojatuoleja. Parveke oli kutsuva, sinne teki mieli menn√§ istumaan ja rauhoittumaan.

Henkil√∂kunta oli eritt√§in vieraanvaraista ja auttavaista. P√§√§sin l√§√§k√§rin vastaanotolle. H√§nelle puhuessani ymm√§rsin, ett√§ olin v√§h√§tellyt terveyteni tilaa ja kaunistellut oireita, joista kehoni oli yritt√§nyt kertoa vuosia. Olin sanonut itselleni, ett√§ minulla on ”herkk√§ vatsa”, vaikka tosiasiassa oireeni kertoivat, ett√§ ravinto, jota s√∂in, ei antanut minulle riitt√§v√§sti niit√§ ravintoaineita, joita tarvitsin.

The LifeCon l√§√§k√§ri lohdutti kuitenkin, ett√§ oli hyv√§, kun halusin nyt kiinnitt√§√§ huomioni ruoka¬≠valioon.¬†H√§n m√§√§r√§si minut 30 p√§iv√§n smoothie¬≠kuurille, mik√§ tarkoitti sit√§, ett√§ jatkaisin viherjuomien juomista my√∂s kotona matkan j√§lkeen. Tarkoituksena oli puhdistaa elimist√∂ni ja palauttaa sen normaali toimintakyky. Joisin viher- ja hedelm√§smootheja 4‚Äď5 litraa p√§iv√§ss√§.

En halunnut laihtua kovasti, mutta lääkäri rauhoitteli, että vaikka aluksi paino putoaisi muutaman kilon, kilot palautuisivat kyllä. Aloitin Phuketissa master detoxin eli mehuruokavalion. Luotin siihen, että asiantuntijat tiesivät, mitä tekivät. Minun ei tarvinnut katsoa kelloa eikä pitää huolta siitä, milloin mitäkin mehua joisin. Mehut tuotiin minulle täsmällisesti, ja minut löydettiin oikeaan kellonaikaan vaikka puutarhasta. Ei tarvinnut huolehtia mistään. Vaikka join pelkkiä nesteitä, missään vaiheessa minulle ei tullut nälkä. Makeanhimoni talttui ja makuaisti muuttui todella tarkaksi.

Minulle oli aikaisemmin tehty laktoosi-intoleranssi- ja keliakia­testit, joiden mukaan minulla ei ollut kumpaakaan. Mutta kun jätin maitotuotteet ja viljatuotteet kuitenkin pois, huomasin muutoksen. Minulla ei ollut enää turvotusta vatsan seudulla ja myös vatsakrampit olivat poissa.

The LifeCo -keskus on paikka, jossa olisi voinut ”hiihdell√§” aamutakissa koko viikon, jos olisi halunnut. Olen aina ollut varsinainen vilukissa ja nautin siit√§, ett√§ Phuketissa oli l√§mmin. Ei haitannut, vaikka v√§lill√§ satoi.¬†K√§vin joogaharjoituksissa kaksi kertaa p√§iv√§ss√§. Olen harjoittanut rauhallista ja venyttelev√§√§ yinjoogaa nelisen vuotta, kerran viikossa. Oli ihanaa, kun oli aikaa itselle.

Kävin joka päivä puolentoista tunnin kokovartalo­hieronnassa. Istuin höyry­huoneessa ja saunassa. The LifeCo -keskuksessa pidettiin myös pitkin viikkoa kiinnostavia luentoja ja ruoanlaitto-workshopeja. Sain tietoa terveellisistä elämäntavoista ja ravinnon merkityksestä. Saimme reseptit mukaan kotiin.

Ruokaremontti jatkuu kotona

Matkan jälkeen jatkoin smoothie­ruokavaliota kotona. Se tuntui aluksi kiireisen lapsiperhe­rumban keskellä haasteelliselta, mutta mieheni auttoi ja teki smoothieja meille molemmille. Hänkin kiinnostui uudesta ruoka­valiostani. Tein aamuisin parin litran annoksen vihers­moothiea ja vein töihin pienen teho­sekoittimen, jolla pyöräytin lounas­smoothien. Haasteellisinta oli valmistaa lapsille ruokaa, sillä ruoan tuoksu houkutteli. Mutta olin utelias ja halusin jatkaa.

Yli kuukauden j√§lkeen en halunnut palata vanhaan. Aloin sy√∂d√§ v√§hitellen kiinte√§√§ ruokaa, mutta en en√§√§ sy√∂nyt lis√§tty√§ sokeria enk√§ maitotuotteita. Punainen liha j√§i, ja viljatuotteiden sy√∂nti√§ v√§hensin. Sy√∂misen j√§lkeen ei ollut en√§√§ ‚ÄĚ√§hky‚ÄĚ olo. En en√§√§ tarvinnut p√§iv√§unia ruoan j√§lkeen.¬†En en√§√§ my√∂sk√§√§n sano, ett√§ olen herkk√§vatsainen vaan ymm√§rr√§n, ett√§ tietynlainen ruokavalio ei sovi minulle. ¬†Nyt vihersmoothiet ovat osa s√§√§nn√∂llist√§ ruokavaliotani ja pid√§n energisest√§ olosta, jonka puhdas ja terveellinen ruokavalio saa aikaan.

Detox-matka oli minulle henkilökohtainen kokemus, jota en täysin kykene selittämään ulkopuolisille. Olin tiennyt asioista, joista minulle kerrottiin, mutta vasta paikan päällä pysähdyin ja kysyin itseltäni, miksi en silti ollut kuunnellut elimistöäni. Miksi olin vain puuskuttanut eteenpäin?

Matka muutti koko perheen el√§m√§√§, sill√§ pienten lasten vanhempana minulla on mahdollisuus nyt mietti√§, millaisen ”ravitsemuksellisen perinn√∂n” lapsille annan. Emme ole k√§yneet pika¬≠ruoka¬≠¬≠paikoissa, vaikka olisi kuinka kiire. En en√§√§ keksi tekosyit√§ sille, etten ehtisi tarjota heille laadukasta ruokaa. Valitsen tarkemmin ruoka-aineet, jotka kotiini ostan.

Ihmiset toivovat usein, ett√§ voi kun voisi el√§√§ terveen√§ mahdollisimman pitk√§√§n ja vanheta kauniisti. Vaikka terveyteen liittyy monia tekij√∂it√§, joihin ei voi aina edes itse vaikuttaa, uskon, ett√§ ainakin pienen vaikutuksen voin tehd√§ itse sy√∂m√§ll√§ terveellisesti ja pit√§m√§ll√§ huolta kehostani.”

Lue lisää Phuket Well-being & Detox -joogalomasta