Detox-matka ei ollut loma, vaan paljon enemmän

Helsinkiläinen Sonja lähti detox-joogalomalle Phuketiin, eikä osannut arvata, miten matka häntä muuttaisi.

”Ensimmäiset 50 vuotta elämästäni olen elänyt huolettomasti. Olen ollut onnekas, sillä olen saanut elää terveenä. Mutta tänä vuonna minulla diagnosoitiin autoimmuunisairaus, joka selvisi vasta ikävien vatsakipujen jälkeen. Vatsaongelmistani huolimatta lääkäri sanoi, että voisin jatkaa elämääni kuten ennenkin. En tyytynyt siihen. Päätin etsiä itse lisää tietoa ravinnosta ja parantaa vointiani syömällä terveellisesti. Söin paljon kasviksia kuten ennenkin mutta jätin pois makean, koska tuntui, että sokeri ei ollut vatsalleni hyväksi. Viinitkin jäivät hyllyyn odottamaan parempia hetkiä.

Olin käynyt alkusyksystä kuuntelemassa jooga- ja Pilates-studio Studio Yinissä luennon kokonaisvaltaisesta itsensä hoitamisesta. The LifeCo -hyvinvointi­keskuksen perustaja Ersin Pamuksüer puhui ravinnon merkityksestä terveydelle ja kertoi detox-joogaretriiteistä, joita Studio Yin järjestää The LifeCo -detox-keskukseen Phuketiin ja Turkin Bodrumiin. Kiinnostuin. Lämpö, terveellinen ruoka, jooga ja lepo kuulostivat juuri siltä, mitä tarvitsin. Töissä oli hetkistä, ja kaipasin taukoa. Kirjoitin kalenteriin isolla Thaimaa, vaikka en ollut varma, pääsisinkö lähtemään.

Eräänä yönä heräsin ja päätin varata lennot ja hoidon. En ollut puhunut matkasta kenellekään. Kun ystävät kuulivat, millaiselle matkalle olin lähdössä, he halusivat lähteä mukaan, mutta tämä matka oli tehtävä yksin.

Detox-matkani oli täyspuhdistus

En ole koskaan lähtenyt reissuun niin vähin tavaroin. Pakkasin vain joogavaatteita ja varvastossut. Vasta lentokoneessa aloin lukea ohjeita, jotka olisi pitänyt vilkaista hyvissä ajoin ennen detoxia. Tajusin, että ruokavaliota olisi pitänyt muuttaa jo pari viikkoa ennen saapumista. Retriittiläiset kärsivät eniten kahvin vieroitusoireista. Onneksi en ollut juonut kofeiinipitoisia juomia moneen vuoteen.

Kun saavuimme perille, hämmästyin: keskus oli keskellä ei-mitään. Vieressä oli pieni lampi mutta merta ei näkynyt. Huolestuin. Missä voisin uida?
Mutta kun ensimmäisenä aamuna lähdimme yhteiselle kävelylle rannalle, ymmärsin, että pääsisin merelle kymmenessä minuutissa.

Palasimme keskukseen ja tapasin henkilökohtaisen ohjaajani, joka otti juuri minun asiani hoitaakseen koko vierailuni ajan. Minulle tehtiin body scan eli kehonkuvamittaus. Siinä mitataan rasvaprosentit, lihasmassa ja nestetasapaino. Sitten tapasin lääkärin, joka pyysi ensin kertomaan taustastani. Hän kuunteli ja lopetettuani totesi: Me voimme auttaa sinua. Voitko jäädä pidemmäksi aikaa? Se ei ollut mahdollista, mutta tuntui niin hyvältä, että joku halusi olla avuksi.

Havahduin ensimmäisen kerran siihen, että olin lähtenyt terveelliselle lomalle, mutta isompia asioita olikin tapahtumassa. Minulta mitattiin veri ja- ja hormoniarvot, joiden perusteella lääkäri suunnitteli lopullisen hoito-ohjelman ja ruokavalion.

Wellbeing ja Detox joogaloma

Mehuja viikon ajan, sanoi lääkäri. Siihen en ollut valmistautunut. En ollut koskaan paastonnut enkä juuri edes juonut mehuja. Mutta mielenkiintoni oli jo herännyt, ja halusin kokeilla uutta. Laihtua en kuitenkaan halunnut, koska olin jo vuoden aikana laihtunut kymmenen kiloa ruokavalion muutoksen takia. Halusin vain tulla terveemmäksi.

Ensimmäinen mehu tuotiin hotellihuoneeseen aamuseitsemältä. Mehu- ja ruokarytmi oli keskuksessa minuutintarkka, ja mehuja juotiin viisi kertaa päivässä.

Probiootit ja entsyymit annettiin mehujen kera. Sain myös suonensisäisesti vitamiineja ja mineraaleja. Kävin elämäni ensimmäistä kertaa suolihuuhteluissa. Lomani oli todella osoittautunut aivan muuksi kuin kirjojen lukemiseksi uima-altaalla! Nauratti: jos ystäväni näkisivät minut nyt…

En edes kaivannut ruokaa. Mehu-detox onnistui vaivattomasti, koska ruoan tuoksut eivät leijailleet missään ja koska kaikki muutkin noudattivat detox-ruokavalioitaan. Yllätyin, ettei minulle tullut päänsärkyä eikä nälkä.

Lääkärini kysyi, olisiko minun mahdollista jäädä vielä edes toiseksi viikoksi. Epäilin sitä. Hän muistutti: Sonja, ensimmäiset 50 vuotta olet saanut ilmaiseksi, mutta loput pitää ansaita. Päätin raivata tilaa kalenterista. Minulla oli elämäni tilaisuus oppia uudenlaisesta ruokavaliosta ja itseni hoitamisesta. Jäin toiseksi viikoksi ja liityin mukaan myös henkiseen valmennukseen.

Paino putosi ensimmäisen viikon aikana kilon verran. Siksi halusin toisella viikolla ryhtyä syömään vegaanista raakaruokaa, joka on The LifeCon erikoisuus. Ruoka oli jumalaista. Annokset olivat kauniita ja värikkäitä. Keittiömestari/kokki Donatas oli ollut aikaisemmin kokkina lontoolaisessa raakaruokaravintolassa ja loihti nyt kuumentamattomia herkkuja meille vieraille. En ollut aikaisemmin syönyt sellaisia, uuden sukupolven kasvisruokia.

Mieleeni jäi esimerkiksi punajuuresta tehdyt nyytit, joiden sisällä oli pieneksi hakattuja, maustettuja kasviksia. Nyytit oli sidottu merilevällä ja niitä dipattiin luomusoijaan. Saimme ohjeen syödä arjessa 75-prosenttisesti hyvin ja terveellisesti. 25 prosenttia syömisestä saisi ja voisi olla nautiskelua ja ”viihdettä”. Kerran viikossa olisi hyvä pitää mehupäivä, jotta ruoansulatusjärjestelmä saisi levätä.

Detox teki minut energiseksi, enkä tahtonut saada yöllä nukuttua. Päätin olla ottamatta siitä murhetta, sillä levätä saattoi myöhemmin kotona. Tutustuin muihin vieraisiin ja olin jälleen tyytyväinen, että olin reissussa yksin. Minun kuului nyt keskittyä itseeni ja saada itseni kuntoon. Sitä paitsi: pieni yksinäisyyden tunnekin olisi saattanut olla ihan hyväksi.

Jos en olisi lähtenyt yksin, en ehkä olisi tutustunut niin hyvin uusiin ystäviini, jotka tulivat Libanonista, Bahrainista, Hong Kongista ja Dubaista. Meistä tuli melkein kuin pieni perhe. Suurella osalla heistä oli vakavampia sairauksia kuin minulla. En unohda niitä hetkiä, kun istuimme illalla avokeittiössä ulkona ja keskustelimme maailman tilanteesta. Henkilökuntakaan ei tuntunut henkilökunnalta, vaan olimme kaikki yhtä.

Päivät kuluivat nopeasti. Aamumehu, rantakävely, jooga, ”välimehu”, vitamiinien ja mineraalien otto, lounasmehu, hieronta, meditatiivinen jooga, iltapäivämehu, ruoanlaitto-workshop, suolentyhjennys, taas mehua. Olin iloinen, että keskus oli keskellä ”ei-mitään”. En tarvinnut mitään muuta.
Kun henkiset harjoitukset ja mindfulness-harjoitukset alkoivat, ryhdyimme piirtämään mandala-piirustuksia. En ollut piirtänyt vuosikausiin. Aloitin, ja kun seuraavan kerran katsoin kelloa, oli kulunut kolme tuntia. En ollut huomannut ajan kulua lainkaan. Opiskelimme myös hengittämistä. En ollut aikaisemmin kiinnittänyt siihen tarpeeksi huomiota.

Harmi, etten oppinut kaikkea tätä jo nuorempana” tai ”Voi kunpa olisin tiennyt detoxista jo nuorempana

Palattuani kotiin päätin, että jatkaisin aloittamaani uutta ja terveellistä elämäntapaa. Iloitsin siitä, että olin saanut kahden viikon aikana oppia syvällisesti kehon sisäisestä ja ulkoisesta huoltamisesta luotettavassa ympäristössä. Vihermehuja olin puristanut kotonakin jo jonkin aikaa, mutta nyt poistin lopullisesti sokerin ja maitotuotteet ruokavaliostani. Perhekin sai tottua mantelimaitoon ja agavesiirappiin. Kaapit täyttyivät siemenistä ja pähkinöistä. Lääkekaapista löytyy nyt lääkkeiden sijaan vitamiineja, entsyymejä ja probiootteja.
Harmi, etten oppinut kaikkea tätä nuorempana. Tai ehkä en vain ollut ollut vastaanottavainen? Nyt tiedän, kuinka tärkeää on aloittaa terveellisempi elämä ajoissa. Haluan jakaa tietoa myös lapsilleni ja miehelleni, jotka vähitellen pehmenevät jaarituksilleni. Ei ole mitään syytä odottaa ensimmäistä kramppaa tai sairautta.

Olen ollut energisempi ja positiivisempi matkan jälkeen. En enää stressaa samalla tavalla kuin ennen. Detox-matkani oli täyspuhdistus. Kaikki vanha roska lähti pois. Tämä oli yksi parhaista matkoista, jonka olen koskaan tehnyt.”

Detox-matka ei ollut loma, vaan paljon enemmän!

Lue lisää Phuket Well-being & Detox -joogalomasta